Skrivet av: klempt | juni 10, 2013

Lämnar Jante skolans värld?

Många är vi som har åsikter om skolan. Även eleverna. Vilka enkla krav har de på sina lärare? I DNs artikel idag om karriärtjänster tydliggörs det bra av några elever i Nacka. Lektioner med hög nivå och tydlig struktur, regelbundna utvärderingar av undervisningen, intressanta lektioner så att eleverna inte tröttnar. Helt enkelt en lärare som tycker att det är kul att undervisa, är kreativ och själv fortsätter att utvecklas. En lärare som gillar pedagogiska utmaningar.

Många unga lärare har det tungt i vardagen. De har ännu inte samlat på sig den erfarenhet som behövs och behöver stöd av mer erfarna kollegor. Detta ska nu förstelärarna kunna hjälpa till med. De ska vara coacher, bollplank, mentorer. Samtidigt är det är sätt att själv utvecklas inom sitt yrke och stanna kvar i skolans värld. Tanken är att större delen av lärartjänsten ska bestå av undervisning och ca 10-20 % av pedagogisk utveckling. För detta ska försteläraren få en löneökning på 5 000 kr.

Frågan för mig är ifall lärarna är redo att fördriva Jante från skolan och låta en del kollegor göra karriär och samtidigt vara kvar i undervisningen. Jag hoppas verkligen att det blir så att de som vill tillåts växa. Barnen är Sveriges framtid och våra elever är värda de bästa lärarna. Framtiden börjar i klassrummet! Alla elever och lärare ska kunna nå sin fulla potential i dagliga magiska möten i klassrummet. Att vara lärare är det viktigaste yrket vi har i Sverige – och roligast!


Kategorier

%d bloggare gillar detta: