Skrivet av: klempt | juni 2, 2013

Några ord på Kulturens dag

20130602_125145

Vilken härlig inledning av denna familjesöndag! Tack Drumming Demons under ledning av Jocke Anterot för att ni signalerade starten så tydligt av denna Kulturens dag som ni alla är hjärtligt välkomna till! En dag som tidigare varit musikskolans dag och nu har bytt skepnad i nya lokaler. Det har förvandlats till en gemensam dag då alla verksamheter i Väsby kultur ska vara med och visa upp sig. Till och med forntiden Gunnes gård kommer hit till framtiden.

Varför är ni inte med den 8:e juni då det är Väsbyfestivalen, var en fråga jag fick i veckan. Mitt svar blev att Kulturens dag är allt för viktig för att drunkna i den stora festivalens utbud. Våra värdefulla fina verksamheter med engagerad och duktig personal och fantastiska barn och ungdomar är väl värda en helt egen dag då de ska få lysa som solen.

Många timmar av engagemang i form av planering och övande ligger bakom allt vi kommer att få möta i eftermiddag. Ett stort och hjärtligt tack till alla som har arbetat hårt för att göra denna dag möjlig. Ni gör ett fantastiskt jobb.

Varför är då kultur viktigt? Människor växer i möte med kulturen. Kulturen lär oss mer om världen och om oss själva. Vi stärker vår förmåga att ta ansvar för vårt eget liv och att se andras behov. Vår kreativitet ökar. Musik, drama, konst och litteratur utvecklar oss, ökar vår förmåga att dra självständiga slutsatser och förstå sammanhang. Därför måste vi alla få möta kultur på många olika sätt och i många sammanhang genom hela livet. Viktigt är att skolelever både får uppleva kvalitativt god kultur som åskådare men också själva får prova på olika former av kultur under sin skoltid. Värdet av eget skapande kan aldrig underskattas.

Vi genomför nu den största kultursatsningen på många år i Väsby, något som jag som folkpartistisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden är glad och stolt över. Sommaren 2015 kommer Väsby att ha ett nytt kulturhus i form av ett scenhus bredvid Messingenhuset, vilket innebär en ny hemmascen för musikskolan som kan fortsätta att utvecklas positivt. Vårt fina bibliotek inne i Messingenhuset kommer samtidigt att ha utökat sin yta med 300 kvm, där bl.a. barn- och ungdomsdelen kommer att bli något alldeles extra. Något att verkligen se fram emot!

Min förhoppning är att ni är extra hungriga just nu. Riktigt sugna på något extra. Vi kommer att få smaka på ett härligt smörgåsbord av kulturupplevelser: musikskolans rockgrupper, Väsby Symphonic band, kammarmusik, poesi för de små i form av Poesifabriken, Gunnes gård och ungdomarna från Vega. Var och en av dessa verksamheter är värda ett eget tal. Vill ni veta mer om verksamheterna är ni välkomna att ta med er ett exemplar av foldern Väsby kulturklassiker 2013 innan ni går hem idag. Det är ett sätt för oss i kultur- och fritidsnämnden att på ett enkelt sätt synliggöra den fantastiska kulturverksamhet som finns i vår kommun. Om du besöker 6 eller fler verksamheter och skickar in folderns signatursida till kommunen får du ett diplom och en jubileumsbok. Varför inte gå hela vägen och under 2013 besöka alla tolv verksamheterna. Då får du en extra liten överraskning.

Vill ni höra mer musik redan ikväll, är ni välkomna till Väsbykörens konsert i Gamla kulturhuset, då man inleder firandet av sitt 40-årsjubileum som kör. Kören består av 30 glada körsångare under ledning av Mats Gålnander. Kl. 18 börjar deras konsert i 70-talets tecken.

Ella Fitzgerald var en amerikansk jazzsångerska som gick under hedersbenämningen ”The First Lady of Jazz”. Ella var en av USA:s absolut största sångerskor under 1900-talet inom jazz och populärmusik. Hon sa några ord som jag vill rikta till alla ungdomar idag:

Ge inte upp, fortsätt att göra det du brinner för. Bara det finns kärlek och inspiration har du alla förutsättningar för att lyckas.

Väsby har hjärta, något jag är stolt över! Låt oss visa det i kulturens namn idag! Let the show begin!


Kategorier

%d bloggare gillar detta: