Skrivet av: klempt | december 7, 2012

Du är välkommen!

Jag vill leva i ett samhälle där alla individers potential tas tillvara på bästa sätt. Jag vill leva i ett samhälle som håller samman och som är öppet för omvärlden. Idag ägnade jag några minuter nu på eftermiddagen åt att läsa ett reportage i Aftonbladets serie om ett segregerat land. Det handlade om Södertälje, en stad på bristningsgränsen, en stad som vill säga stopp men inte kan det. Jag besökte Södertälje för en vecka sedan tillsammans med min moderate kommunalrådskollega. Vi fick tillfälle att under dagen lyssna och lära om hur man tar emot människor och får dem i arbete, bl.a. av Manpower Telge Jobbstart och Telge Peab. Stora utmaningar, visst, men det fanns ingen känsla av uppgivenhet.

Man flyr inte till Sverige, man flyr till Södertälje, säger en av de intervjuade. Kanske tänkte Karl-Oskar och Kristina i Mobergs verk Utvandrarna också så; de utvandrade till det stora landet på andra sidan Atlanten, men också till svenskbygderna där de kunde få hjälp av andra landsmän. Jag skulle tänka så ifall det blev nödvändigt för mig att söka mig bort från hemlandet av olika skäl. Svenska kyrkan är populär utomlands som samlingsplats för utvandrade svenskar, syrisk-ortodoxa kyrkan i Hovsjö är den självklara mötesplatsen för många människor med syriansk eller assyrisk bakgrund. Att syrianer vill bo bland likasinnade är inte speciellt konstigt. Minnesota är den stat i USA som har överlägset flest invånare av svensk härkomst; 9,6 % av befolkningen 2005. När Marabou var som störst i Väsby behövde man som finländare inte kunna svenska, nästan alla talade finska. Många brydde inte om att lära sig svenska; man skulle ju snart flytta hem igen. Nu har snart 35 år gått och man bor fortfarande kvar. Därför är nu Upplands Väsby finsk förvaltningsområde och vi har en framgångsrik svensk-finsk skola.

Jag är född i Södertälje, uppvuxen i Karlhov, och flyttade därifrån i början av 1970-talet. Många av mina dåvarande klasskompisar i Ronnaskolan hade finska namn som Pekka och Pirjo, andra var tjecker och ungrare. Min pappa var tysk och jobbade på Scania Vabis där det var vanligt med utländska jobbarkompisar. På det sättet är Södertälje sig likt.

Södertälje har erfarenhet av att ta emot syrianer, varför inte tillföra extra resurser så att mottagandet kan bli riktigt bra. Så bra att man några år senar kan slussa människor vidare till en annan plats i landet där de kan fortsätta att utvecklas, få jobb, skaffa familj, få en stadig grund att stå på i livet. Har situationen i Syrien förbättras, väljer många även att återvända. Många svenskar flyttade till svensktrakterna i Minnesota för att några år senare flytta vidare till andra stater. Några återvände till Sverige.

Vår integrationsminister Erik Ullenhag (FP) skriver i dag på Aftonbladet Debatt om att vi måste öppna upp för arbetsinvandring samtidigt som vi fortsatt tar emot flyktingar: ”Jag är övertygad om att ett öppet och dynamiskt samhälle som välkomnar olikheter kan bidra till att locka hit människor som vill bo och arbeta i vårt land. Ett samhälle som öppet bekämpar främlingsfientlighet och diskriminering, är självklart en konkurrensfördel i en globaliserad värld.”

Som liberaler välkomnar vi invandring, oavsett om man kommer som flykting eller om man söker sig till Sverige för att arbeta eller studera.

Inkludera – vi är alla medmänniskor i en föränderlig värld!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: