Skrivet av: klempt | december 3, 2012

Väntar på revolution

Intervju med mig i vår lokaltidning. Sid 14. Politik med redaktör Hagberg, Vi i Väsby 1-7 december 2012.

En gryende vardagsrasism i skolorna, revolution i klassrummet och lärargruppen som viktigaste yrkeskategorin. Tre saker som engagerar henne – Kristina Klempt.

Hej Kristina Klempt, 52 år, kommunalråd (FP) och ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Född i Södertälje som tysk medborgare, svensk medborgare sedan 1961. Du blev förbannad häromsistens då SD valsade runt i spalterna?
– Integrationen är en viktig fråga som berör mig djupt. Efter att även ha sett vardagsrasismens dolda ansikte i Väsby, kändes det som ännu viktigare att ta ställning för mångfald och inkludering. Vi har råd att vara generösa mot varandra.

Varför blev du liberal?
– Därför att det är viktigt för mig som liberal att människor har lika värde och rätt till frihet. Varje människa är unik och har rätt till strävan att uppnå sin lycka. Det gäller alla oavsett ursprung, kön, ålder, tro och sexuell läggning. Vi är alla medmänniskor i en föränderlig värld!

Just nu går debattens vågor höga om skolan i Upplands Väsby. Stör den dig?
– I Väsby är skolan alltid på dagordningen. Med all rätta. En bra likvärdig skola är den viktigaste faktorn för att alla barn ska lyckas väl i livet och en fundamental del av det svenska samhället. Vilket är mitt personliga ansvar som elev, förälder, lärare, skolledare eller politiker för att lyfta skolresultaten?
– Det är så lätt att låta ”nån’ annan” ta ansvaret för att det ska ske något. Förändringar tar tid och det är extra tydligt i skolans värld. Varför är ingen intresserad av vilken pedagogik de olika skolorna i Väsby använder? Är det viktigt? Eleverna kan inte beordras till bättre skolresultat, men jag som politiker kan ge bättre förutsättningar för att dynamiken i klassrummet ska fungera. Det är där det ska vara verkstad.

Vad kan skolan göra åt en gryende rasism?
– Lärarna i våra skolor har en nyckelroll när det gäller att förebygga rasism och främlingsfientlighet. Den som går ut skolan med breda kunskaper om mänskliga rättigheter, alla människors lika värde och att fördomar fördummar lägger inte sin röst på ett främlingsfientligt parti.
– Umgås du på nära håll regelbundet med människor som inte är som du, generaliserar du inte på samma sätt. Du ser individen, inte bara gruppen. Det är vardagsrasismen som är det största hotet; den som utsätts för negativa attityder, eller i värsta fall hot och våld, kan vara en arbetskamrat bredvid dig i soffan på fikarasten eller klasskompisen i skolbänken bredvid dig i klassrummet.

Du har själv varit lärare. Hur ser du på lärarens roll?
– Jag som folkpartist och f.d. lärare är inte rädd att säga att lärarna är Sveriges viktigaste yrkesgrupp. Forskningen visar att lärarnas kompetens och skicklighet är den viktigaste faktorn för att eleverna ska nå utbildningsmålen i skolan. Det är de skickliga lärarna som gör skillnad för eleverna.
– Folkpartiet och Allians för Väsby tar gemensamma tag för att skickliga lärare ska få mer i plånboken. Vi höjer skolpengen med 10,2 miljoner kronor för 2013, vilket ger förutsättningar att möta det avtal om höjda lärarlöner som slutits. Lärare i vår kommun som ser till att eleverna lyfter sig ska också märka av det i plånboken, säger Kristina Klempt.
– Pusselbitarna börjar falla på plats i skolpusslet med engagerade föräldrar, lärare, skolledare och politiker. Nu väntar jag bara på klassrummets revolution, då eleverna återerövrar arbetsron och arbetsglädjen. Framtiden börjar i klassrummet, säger Kristina Klempt (FP), kommunalråd.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: