Skrivet av: klempt | november 27, 2012

Vad är vi rädda för?

Allt oftare känns det som att jag tillhör en liten sekt i Sverige. I vårt sekulariserade samhälle ska alla respekteras, men är det verkligen så? Jag tillhör den grupp av människor som valt att bekänna mig till kristendomen. Ett val som gjordes av mina föräldrar när jag döptes och som jag sedan som tonåring bekräftade i och med min konfirmation. Andra har gjort andra val, medvetna eller icke. Ibland föds man in i en religion och är bekväm med det. I dagens Sverige är vi så rädda att stöta oss med någon då det gäller religion att vi slår knut på oss själva för att vara politiskt korrekta.

Lagom några veckor före jul- och sommaravslutningen poppar frågan upp igen om det är OK med skolavslutning i kyrkan eller inte. Skolverket levererar pekpinnar om vad som är tillåtet eller inte. Jag börjar kalla debatten för ”skolan Gud glömde”. Vad är man rädd för? Blir en muslim, buddist eller jude påverkad av att delta i en skolavslutning i kyrkan? Tror inte det! Inte ifall man är trygg i sin tro. Blir en sekulariserad skolelev påverkad? Kanske det, men mest till den grad att man blir nyfiken på livsfrågor i allmänhet. De flesta tycker nog bara det är en mysig tradition. Jag tycker det är bra att visa på den att det är en traditionell högtid som firats i många hundra år i kyrkan, det är en del av vårt kulturarv.

När Skolverket tycker det är OK att sjunga Stilla natt vid en skolavslutning med inte tillåta några religiösa inslag känns det väldigt udda. Psalmen i sig är en förkunnelse av Jesu födelse. Den är OK men inte välsignelsen eller att prästen säger några ord om julens budskap. Vad är vi rädda för?

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) menar att dagens utformning är tillräcklig. Det är redan tillåtet att hålla traditionella avslutningar i kyrkan med den lag vi har i dag.

 -Man ska absolut få sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen, prästen ska få läsa upp julevangeliet, referera till Bibeln och berätta varför vi firar denna kristna högtid, säger utbildningsminister Jan Björklund till TT.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund uttryckte sig så här i DN förra året apropå att det kan kännas påtvingat för en muslim att delta i en kristen högtid:

– Jag har aldrig träffat en muslim, buddist eller någon från de andra stora världsreligionerna som vänder sig emot att vi manifesterar de svenska traditionerna. Jag tror att grupper som är andra än de kristna välkomnar detta och säger att det är något som borde vara självklart i Sverige.

Vi svenskar älskar Thailand och många av oss besöker då kanske ett buddistiskt tempel och deltar i någon ceremoni. Är det OK? Blir vi inte påverkade? Jag är övertygad om att svenska elever klarar av ett besök i kyrkan på skolavslutningen likväl som i ett buddistiskt tempel på semestern. Vad är vi rädda för?

Jag är människa, jag är kvinna, jag är kristen, jag respekterar andra. Jag är jag! Inkludera – vi är alla medmänniskor i en föränderlig värld!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: