Skrivet av: klempt | november 12, 2012

Ett fritt Katalonien – en önskedröm!?

Är hemkommen efter en vecka hos släkten i Spanien eller mer korrekt i Katalonien. En känslig fråga har jag förstått. Häromnatten gick startskotten för valkampanjen inför det stundande valet den 25 november. Kusinerna brinner för ett fritt Katalonien och ger inte upp hoppet om självständighet. Tiden kanske inte är inne just nu men det har blivit tydligare för den yngre generationen att gränsen snart är nådd.

Min familj är en härlig blandning mellan Tyskland och Sverige. Det svenska inslaget bidrog mamma Karin med ifrån Motala. Pappa Klemens, tysk bakgrund, är äldst av fyra syskon och det var hans yngsta syster Elisabeth som vi hälsade på i Sant Cugat del Vallés. Hon gifte sig i mitten av 1960-talet med José från Barcelona, bodde några år i Basel I Schweiz och flyttade till Barcelona när äldste sonen Pablo var 14 år, 1972. De fyra barnen är alla språkbegåvade och talar spanska, katalan, tyska, franska, schwytzerdutch. Just språket har jag förstått är en viktig del i den nationella frihetssträvan. De flesta katalaner talar spanska med de inflyttande spanjorerna bryr ofta sig inte om att lära sig katalanska. Allt enligt familjen. Jag gladde mig över att få träffa kusinbarnen för första gången och imponerades över att de som tredje generation också talade tyska till viss del; att föräldrarna tyckte det var viktigt att dela med sig av det kulturarvet. Jag bidrog med min svenska och lärde ut en del uttryck. Ett besök på IKEA gjorde det lite lättare för mig att beskriva ordet ”julmys”.  

Hela veckan tänkte jag på hur härligt det är med all mångfald och hur mycket jag kunde lära av de andra. Samtidigt kom siffror hemifrån om att Sverigedemokraterna enligt opinionsundersökningarna nu var tredje största partiet. Det gjorde mig besviken, eftersom jag ändå upplever oss svenskar som ett empatiskt folk. Samtidigt skrev min folkpartikollega Jasenko Selimovic på Expressen Debatt om hur viktigt det är att ta integrationsdebatten och inte ge Sverigedemokraterna fritt spelrum. Helt rätt! Vi måste vara inkluderande och välkomnande! Låt oss se varandra för det vi är – medmänniskor i en föränderlig värld!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: