Skrivet av: klempt | oktober 24, 2012

Ministerbesök på Väsby Nya Gymnasium

En färgstark minister på besök i Väsby – där färgstarka människor möts. Folkpartiet i Upplands Väsby hade bjudit in Birgitta Ohlsson för att besöka gymnasieskolan samt träffa invandrarkvinnor. Extra roligt var det att hon kunde komma just denna dag – FN-dagen. Det blev en intensiv förmiddag för vår EU-och demokratiminister.

Förmiddagen inleddes i Multihallen med tillsammans med alla elever. Tre elever hade gjort en film om mänskliga rättigheter – en film så stark att många i lokalen såg den med tårar i ögonen. Filmen tog upp vikten av att värna mänskliga rättigheter och människors lika värde. Nazisternas experiment på tvillingpar, folkmordet i Rwanda och diskrimineringen och förföljelsen av romer.

EU-och demokratiminister Birgitta Ohlsson talade därefter om de utmaningar som finns kopplat till mänskliga rättigheter. Hon lyfte bland annat upp frågan om dödstraff, svält, miljöförstöring och det kvinnoförtryck som fortfarande råder i delar av världen. Hon påpekade att om man vill förändra världen måste man börja med sig själv. Det handlar om att visa mod och civilkurage oavsett om det gäller stora eller små frågor. Att vara aktiv i en förening eller ett elevråd är en del i att utveckla samhället. Utveckla samhället gör även personer med modet att stå upp för en mobbad klasskamrat. Alla typer av engagemang är av stor vikt.

Jag tackade därefter Birgitta för sitt stora engagemang och lyfte fram henne som förebild för många unga kvinnor – småbarnsmamma, minister och engagerad medmänniska. Lyfte även det egna ansvaret som individ, att välja det goda och vara inkluderande apropå att rapporter visar att mobbningen ökat i Sveriges skolor igen. Därefter överräckte jag tre Väsbyböcker till Birgitta som tack: Historien om bygdemakten, barnboken Estrid & Ragnvald samt Väsby – där färgstarka människor möts. Något för ministern att läsa när det finns tid över.

Två elever, Inez och Jonatan, förde därefter ett samtal med Birgitta Ohlsson och ställde frågor som samlats in av eleverna på skolan. Kloka och lite vassa frågor som sträckte sig från Birgittas syn på EU:s framtida utveckling till hur hennes känslor kring att vara delaktig i invigningen av Pride i Serbien.

Monir, Matilda och Hanna guidade Birgitta runt på skolan och visade de nytänkande och färgstarka lokalerna. En träff med elevrådet stod också på schemat. Där diskuterades frågor kring hur ett aktivt elevråd kan fungera med goda tips och idéer kring elevdemokrati. En fika tillsammans med kvinnliga representanter för två av invandrarföreningar i Upplands Väsby hanns också med innan besöket avslutades med lunch i matsalen.

Tack Birgitta för din passion och ditt engagemang! Hoppas du orkar lysa länge till! Du ger kraft till oss andra!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: