Skrivet av: klempt | oktober 9, 2012

Försvunnen konst återfunnen

Många är vi som arbetar i kommunal tjänst i Upplands Väsby; kanske t o m har ett eget tjänsterum. Där hänger kanske en tavla som du tar för given. Den hängde där då du började och den hänger kvar på väggen då du slutar. Efter några år har du börjat gilla tavlan så det känns självklart att ta med den när du byter tjänsterum. Du blir glad av att se den och tar den för given. På andra ställen hänger det konst på väggarna i fikarum, matsalar, lärarrum eller mer allmänna utrymmen. Samma sak där. Konsten finns och tas för given. Man gör förändringar i verksamheten och tavlan flyttas till ett annat rum. Förändringar sker. Misstag sker. Medvetet eller omedvetet; en samvetsfråga för var och en.

Vem bär ansvaret när konst sedan bara är borta? Jag är glad över att vi nu på tisdag fattar beslut i kultur- och fritidsnämnden om regler och rutiner för utlåning av kommunens konst. Vid inventeringen som skedde av konstsamlingen 2008-2009 visade det sig att 250 konstverk saknades. År 2011 genomförde Ernst&Young på uppdrag av förtroendevalda revisorer i Upplands Väsby kommun granskning av kontroll av konsten. Deras bedömning var att regler och rutiner bör upprättas för att säkerställa/minimera stölder från kommunens konstsamling. Denna konstsamling är i första hand till för att smycka kommunens sammanträdesrum/mötesrum, korridorer, lunchrum men även till offentliga lokaler och medarbetares kontor. Jag själv har två fina tavlor på mitt rum och i Vilundarummet på plan 8 i kommunhuset där många möten sker dagligen hänger tre vackra akvareller som inköptes på Väsbys akvarellsalong 2011. Konsten berikar vardagen och glädjer oss.

Av de 250 tavlor som inrapporterats som saknade har nu 50 återfunnits, något som är mycket positivt. Är det så att du har kommunal konst hemma men inte tänkt på det tidigare så är du alltid välkommen att lämna tillbaka den. Så kan tavlan strykas från listan och återföras till konstsamlingen.

Rutiner och regler finns nu för lån ur kommunens konstsamling vilket är viktigt för att internkontrollen ska fungera. Jag kan lova att jag har skrivit på lånekort för konsten i mitt arbetsrum och vet att jag är ersättningsskyldig. Jag är oerhört stolt över att vi i januari/februari 2013 i Väsby konsthall ska visa valda delar ur samlingen för Väsbyborna. Vi vill visa den bredd som finns och den utveckling som skett från 1960-talet tills nu. Utställningen heter ”Den dolda konsten” som jag hoppas med utställningen ska bli sedd och känd.


Responses

  1. Man hoppas att de ”lånade” tavlorna är älskade av personen som har lånat hem dem och inte är sålda i vinnst syfte.Hur som helst, lånat bör man återlämna.

    • Tack Gabriella för att du följer min blogg! Har försökt komma igång igen efter ett längre uppehåll. Jag hoppas som du att tavlorna är älskade där de finns. Synd bara att de fått fötter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: