Skrivet av: klempt | oktober 6, 2012

Föreningsmässan i Väsby centrum

Idag var det dags för föreningsmässa i Väsby centrum; faktiskt för tredje året i rad, så nu man lugnt säga att det har blivit en tradition. 37 föreningar fanns på plats med information om sin verksamhet. Ett stort tack till alla eldsjälar och ideella krafter som ”offrade” en ledig lördag! Konkurrensen var stor – sol och blå himmel!! Idag var det extra roligt att vara kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Jag är stolt över att vi Väsby har ett engagerat föreningsliv och att kommunikationen upplevs som positiv från såväl kommunens som föreningarnas sida.

Väsby växer och vi kar knäckt 40 000-strecket när det gäller invånarantalet. Vi förtätar och bygger nytt för att kunna bli fler. Ett engagerat och aktivt föreningsliv är en mycket viktig pusselbit i byggandet av ett attraktivt Väsby. Jag upplever att vi i Väsby är inkluderande och ser positivt på förändringar. Vi ser varandra och bryr oss om varandra. Att som nyinflyttad snabbt komma in i sin nya hemstad betyder mycket för trivseln. Väsby har hjärta!

Kultur- och fritidsnämnden har i åt gjort en extra satsning på 1 mkr till bidrag till föreningar och vi har sett över bidragsreglerna. Miljonen fördelas som följer: 350 000 kr i aktivitetsbidrag, 150 000 kr till övriga föreningar, bidrag dialog Sandvikenmodellen, 330 000 kr i projektbidrag, 150 000 kr ökat lokalbidrag och 20 000 kr ökat startbidrag. Det innebär att mer pengar fördelats till föreningar både inom idrotts- och kulturområdet.

Vi skiljer tydligt mellan idrottsföreningar och övriga föreningar, vilket har gynnat de senare jämfört med det tidigare regelverket. Den nya modellen, Sandvikenmodellen, innebär att vi har dialog med föreningarna för att avgöra storlek på bidrag. Fram tills nu har bidragsdialoger med ca 15 föreningar genomförts med gott resultat. I november fortsätter dialogerna inför nästa år. Bidrag delas ut utifrån en redogörelse för året som varit, vad som planeras framåt och hur verksamheten ser ut. Antalet medlemmar spelar också in. Detta är ett mycket flexibelt system som har uppskattats mycket under året!                 

Idrottsföreningar har fått avsevärt mycket mer pengar i potten för grundbidrag, aktivitetsbidrag och lokalbidrag. Nya bidragsregler innebär att aktivitetsbidrag ges för samma åldrar som Riksidrottsförbundet, 7 – 20 år. Nämnden premierar extra, genom högre aktivitetsstöd, ungdomar i åldern 14 – 20 år. Detta för att hjälpa föreningarna att hålla äldre ungdomar kvar i idrotten. Nästan alla föreningar ser ut att få högre bidrag i år än förra året.

Projektbidrag delas ut 2 ggr/år till såväl idrotts- som kulturföreningar. Jag kan ge några exempel på bidrag som betalats ut i år: 2 000kr till Cykelfrämjandet för cykelutbildning för invandrarkvinnor,  10 000 kr till Svensk-Thailändska kulturföreningen för ett globalt projekt för ungdomar, 5 000kr till Väsby Bågskytteklubb för inköp av nya bågar för att främja ungdomsverksamheten.

Jag hoppas att få tid att testa allt jag under dagen avgivit löfte att testa; kendo, tipsrunda, bridge, innebandy och lite till. Jobbigast blir nog bridgen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: