Skrivet av: klempt | oktober 4, 2012

Tintin i Väsby

Idag har Aftonbladet med en lista på de kommuner som ratat Tintin så debatten om Tintin-böckerna är inte över. Upplands Väsby finns med på listan. På vårt bibliotek i Messingenhuset finns alla Tintin att låna, dock står ”Tintin i Kongo” i magasinet och inte på den öppna hyllan. Vill man läsa den finns den tillgänglig.

Jag tycker det är bra att vårt bibliotek har boken till utlåning, eftersom en mångfald av böcker ger en mångfald av tankar. Vem ska ha mandat att säga vilka böcker som ska finnas pga sitt innehåll? Jag vill inte ha det mandatet. Tanken på att rensa ut böcker för mina tankar till nazitiden då ickearisk litteratur brändes på bokbål. Jag är stolt över att vi har ett bibliotek som låter litteraturen vara kvar på hyllorna och där man hellre vill tala om litteraturen än rensa ut den. Litteraturen speglar sin tid och det är viktigt att sätta den i ett sammanhang och diskutera dess brister.

Människor växer i möte med litteraturen. Den lär oss mer om världen och om oss själva. Vi stärker vår förmåga att ta ansvar för vårt eget liv och att se andras behov. Vår kreativitet ökar. Litteraturen är också en utmanande kraft. Författare upptäcker det nya, tänjer på gränser och visar tendenser, samband och brister som andra inte sett. Därför är litteraturen viktig för demokratin såväl som för samhällsutvecklingen i stort. Litteraturen får människor att må bra, men visar samtidigt på våra skiftande villkor och hur klyftor i samhället kan överbryggas.

Litteraturen gör att människor förstår mer om sig själva och lättare kan orientera sig i sin omvärld. Den utvecklar oss, ökar vår förmåga att dra självständiga slutsatser och förstå sammanhang. Därför måste vi möta litteraturen många olika sätt och i många sammanhang genom hela livet. Att läsa olika sorters litteratur och göra resor i tid och rum får oss att förstå varandra bättre. Att rensa ut litteratur är förkastligt!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: