Skrivet av: klempt | april 30, 2012

August i bara Messingen!

Hjärtligt välkomna till Runby hage för att se elden tändas som en symbol för att vintern lämnat oss och gett utrymme för den härliga våren. Vårelden lyckas på något sätt föra samman två olika budskap. Elden tinar upp det frusna och ger värme men samtidigt slukar den också gammal bråte för att ge utrymme för något nytt.

Härliga vår! Det är nog många av oss som idag har suttit med uppåtvända ansikten på parkbänkar och trappor för att ta emot solens värmande stråla. Vi har lyssnat, luktat, sett och känt. Våren är här, igen! Vi njuter av att ljuset återvänt och att naturen ger ohämmad grönska och blom.

Vintern ligger ovillkorligen bakom oss. Äntligen släpper kylan och mörkret greppet om oss, och ljuset möter oss tidigare på morgonen och dröjer kvar allt längre på kvällen.

Och det är inte bara blommor och träd som slår ut, det gäller faktiskt oss människor också. Vi ser på varandra på nya ögon, vi kommer liksom ut ur idet vi också.

Men jag tänker också att elden får brinna för framtidstro. För en tro på en bättre och rättvisare värld. För kloka och kärleksfulla människor, som gör att världen vi lever i, faktiskt ändå fungerar riktigt bra.

Så ikväll får vi samlas runt en eld som brinner för oss som är här, för vår omtanke om varandra. En eld som brinner för våren, för värmen och kärleken och för vår framtidstro.

Framtidstro hade även Carlsson när han bestämde sig för att ta tjänst ute på Hemsö hos madame Flod.

Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen. Så inleds Hemsöborna, en av Sveriges mest kända romaner, som även gick som TV-serie på 60-talet då vi bara hade en TV-kanal och alla program gick i svart-vitt. Svenska folket slöt Carlsson och Madame Flod, spelade av Allan Edwall och Sif Ruud, till sitt hjärta. Romanförfattaren heter August Strindberg och i år är det 100 år sedan han avled i magcancer den 14 maj 1912. Vad har då Strindberg för anknytning till Väsby? Jag googlade, som många av oss gör för att få mer information, och fann att han sommaren 1886 bott ute vid Roparudden med sin flickvän Siri von Essen och att de orsakat skandal genom att bada nakna, så att säga i bara mässingen. Den 14 maj, på 100-årsdagen av hans bortgång, kan ni få uppleva August i bara Messingen, ett möte mellan musik, konst, teater, och dans i Strindbergs anda. Hjärtligt välkomna till Messingenhuset kl. 19!

Ett hjärtligt tack till Runby IF som arrangerar denna kväll tillsammans med Upplands Väsby kommun, ett stort tack även till Magnolia Street, Terminus och körsångarna som strax kommer att sjunga in våren då elden tänts.

Härliga vår! Även om du kommer med regn och rusk tycker vi om dig. Även när dina vindar är kalla och de varma solstrålarna alltför få, är du efterlängtad och hyllad. Även efter en mild vinter tar vi emot dig med öppna armar. Ja, på samma sätt som man hälsar en god vän tar vi emot dig.

Låt oss alla förenas i ett fyrfaldigt leve för våren!

Hon leve! Hurra, Hurra, Hurra, Hurra!

Därmed hälsar jag våren välkommen. Lev och må väl. Låt oss nu tända elden!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: