Skrivet av: klempt | maj 10, 2011

Värna barnen

Över 17 000 barn och ungdomar i Sverige är omhändertagna av socialtjänsten. Barn och ungdomar som omhändertagits tillhör de allra mest utsatta. När föräldrarna inte räcker till och inte förmår ta ansvar för sitt barn måste samhället gripa in och säkerställa att barnet får den trygghet, den omsorg och det skydd som varje barn har rätt till.

 Samhället har tagit på sig ansvaret för att ge de omhändertagna barnen och ungdomarna en bättre start i livet. Det är ett stort ansvar. En del barn och ungdomar far illa i sitt familjehem eller på HVB (hem för vård eller boende). Socialtjänsten följer inte tillräckligt upp hur placerade barn och unga har det. Många placerade barn och unga upplever att de inte kommer till tals och inte tas på allvar. Hur det går för barnet i skolan följs inte upp i tillräckligt stor utsträckning, trots att så många av dessa barn misslyckas i skolan. En stor del av barnen har missats av barnavårdscentralens hälsokontroller. Skrämmande många av de omhändertagna barnen får stora problem som unga vuxna.

Vi måste vara uppriktiga och erkänna att vi som är politiker, oavsett politisk färg, inte har lagt tillräcklig politisk kraft på att komma till rätta med bristerna i den sociala barn- och ungdomsvården. Det har gjort att många av samhällets mest utsatta barn inte har fått det stöd som de behöver.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: