Skrivet av: klempt | september 3, 2010

Vart tog matteläraren vägen?

Lyssnade till Miljöpartiets Mats Pertoft och Folkpartiets Jan Björklund då de diskuterade de försämrade skolresultaten i Aktuellt. Fascineras av att Pertoft inte tar till sig att det vi ser nu är resultatet av nedmonteringen av skolan under den förra regimens regeringstid. Det man sår, tar tid att skörda. Det stora partiet sådde i många, många år och därför kommer vi fortsätta att skörda svaga skolresultat. Jag tycker det är starkt av Björklund att erkänna att resultaten inte kommer att förändras över en natt. Den investering regeringen gör i form av reformer har bara påbörjats och det kommer att behövas mycket tålamod innan vi kan känna oss nöjda. De elever som går i klass 2 eller 3 idag kommer att ha bättre chans att klara skolan är de som lämnar den idag. De yngre fångas idag upp tidigt och får den adekvata hjälp de behöver. De nationella proven i klass 3 är avstämningspunkten. Kan elever gå vidare eller behövs ytterligare stöd? Vi i skolan behöver bli modigare och tydligare gentemot föräldrarna när det gäller måluppfyllelsen. Alla barn behöver olika tid för inlärning.

Vart tog matteläraren vägen? Efter kommunaliseringen försvann många matte och NO-lärare från skolans värld till andra sektorer som gav bättre betalt. Detta innebar att många obehöriga plockades in för att undervisa i dessa ämnen. Det förvånar mig därför inte att matematik är det kärnämne som eleverna kämpar mest med.

Vi behöver fler lärare, javisst! Men först och främst behöver vi fler bättre utbildade lärare! Jag har höga förhoppningar på den nya lärarutbildningen som sätter ämneskunskaper i fokus igen. Tyvärr tar det tid innan de första lärarna utexamineras. Hur vi ska få toppelever att söka till dessa studieplatser är ett mysterium. Får vi inte ordning och arbetsro i klassrummen, får vi inte heller några som är intresserade av att jobba där.

Att vara lärare är ett drömyrke och jag rekommenderar det varmt, men då har jag också förmånen att arbeta på en väldigt lugn och bra skola, kanske lite skyddad verkstad. Hitintills har vi fått alla elever godkända i kärnämnena. För varje år har det blivit lite jobbigare, men med mycket engagemang och tid har det gått. I höst fick jag fyra nya kollegor på högstadiet. Några kommentarer från nya kollegor: ”Tänk att äntligen få undervisa igen!” ”Så här borde alla skolor vara.” Jag är övertygad om att det finns fler skolor som min i vårt avlånga land men vi behöver bli fler!

Vi lärare kan lyfta den svenska skolan, men vi behöver bättre lön och bättre fortbildning, oftare!! Jag förlitar mig på Jan Björklund och hoppas Folkpartiet och Alliansen får förnyat förtroende att fortsätta arbetet med att reformera den svenska skolan.


Responses

  1. helt korrekt från första bokstaven till sista


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: