Skrivet av: klempt | juli 1, 2010

Studieteknikens mirakel

”De berättade att de tidigt förstod att allt man gör i skolan under åren räknas, något de tror de haft nytta av.
– Vissa upptäcker i åttan att man måste börja anstränga sig medan andra kommer på det ännu senare. Då är det nästan för sent. Vi upptäckte det väldigt tidigt och då flyter det på.”

Vem säger då detta? En av våra skolexperter? Ja, faktiskt. En expert som lämnar skolan med MVG i alla ämnen. Någon som menar att det krävs disciplin och struktur på studierna för att få det att fungera.

”- Man måste ha intresset och man måste verkligen anstränga sig. Det här med studieteknik är också viktigt. Har man inte en almanacka måste man skaffa det, det underlättar extremt mycket. Studietekniken är något man måste komma fram till själv, vad som passar en själv.”

Johan Myrsmeden, avgångselev på Väsbyskolan, är det som säger dessa visdomsord. Han och hans kompis Simon Källerfelt Korall har jobbat tillsammans väldigt mycket och kompletterar varandra. De gick ut med MVG i varje kurs de läst. Ett jättestort grattis till er båda!! Ni är ovanliga så tillvida  att ni är pojkar och att ni visste tidigt vad ni ville med era studier. Annars brukar det vara ambitiösa flickor, ofta med föräldrar från annat land, som får de högsta betygen. Pojkarna vaknar till när det börjar bli för sent, i årskurs 2 på gymnasiet.

Hela artikeln om dessa pojkar går att läsa i senaste numret av Vi i Väsby, vecka 26/2010 med fin bild. Inledde min bloggkarriär med att skriva om scienceklasserna på Väsbyskolan. Kan nästan slå vad om att Johan och Simon gick där.  Allt det pojkarna berättar bekräftar det som jag alltid har tyckt.

Att ge betyg först i årskurs 8 är alldeles för sent.

Genom att de nio skolåren ha regelbundna kontrollpunkter; nationella prov, så ger man eleverna rätten att få veta hur långt man har kommit på vägen mot måluppfyllelse. Betyg från årskurs 6 ger eleven svart på vitt hur det går.  Genom samtal med lärarna ska de också få veta hur de ska jobba vidare och vilka mål som ännu inte uppnåtts. Att få betyg är inte en kränkning; det är ett instrument till elevens fördel, att använda klokt. Kunskap är vägen till frihet!


Responses

 1. Näpp, den fördomen slog ju helt fel. De gick inte i Scienceklasserna på Väsby skola. De var musikklasselever och inte sällan har just dessa elever mycket goda resultat i sitt slutbetyg! Arbetet med musiken och olika framträdanden i klasserna stärker den sociala samvaron på många sätt och tillsammans med föräldrars starka engagemang så bidrar bl.a. dessa faktorer till ett mycket positivt och lugnt studieklimat i klasserna.
  Kom och hälsa på så får du/ni se själva!

  Hälsningar Yvonne Palm Lebel
  Musiklärare Väsby skola

  • Hej Yvonne!

   Vet inte vilken fördom du menar! Kommer jättegärna och hälsar på!
   /Kristina


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: