Skrivet av: klempt | juni 15, 2010

En tysklärares dröm

Kunskap ger frihet! Ändå väljer många elever bort kunskap på grund av bekvämlighet. Många språklärare, speciellt kollegor som undervisar i tyska, har de senaste året sett elevernas intresse för kunskaper i det tyska språket minska. Man kan generellt sett se att eleverna har gjort ett taktiskt val och valt bort ett jobbigt ämne (tänk er bara den tyska grammatiken) till fördel för det kravlösa språkvalet; Svensk-engelska. 6 av 10 elever har känt sig kallade. Varför plugga glosor och prepositioner när man kan softa istället? Warum?

Nu har utbildningsminister Björklund kommit med det ypperliga förslaget att det ska löna sig för även grundskoleelever att läsa moderna språk; dvs. tyska, franska och spanska. Det glädjer en tysklärares härdade hjärta. Jag hade gett upp hoppet för länge sedan. Det är tre år sedan jag undervisade i tyska och sa till mina få elever att de skulle komma tillhöra en framtida språklig elit. Nästan alla fortsatte med tyska på gymnasiet och tog studenten i år med goda betyg i ämnet. Sehr schön!  Att läsa språk på gymnasienivå gav extra poäng inför ansökan till högre studier. 

Nu är jag även lärare i engelska, och läste spanska på gymnasiet. Jag älskar det svenska språket. Mina timmar på 70-talet framför TVn tillsammans med Kommissarie Maigret eller mästertjuven Arsene Lupin fick mig att förstå lite franska och Gudfadern och Bläckfisken ökade förståelsen av det italienska språket. Jag önskar att fler elever vågar välja ytterligare ett främmande språk, om inte annat än för att det är vackra språk och för att få en vettig balans till det engelska språket som nästan har blivit vårt eget. Oh dear!

Jag håller med dagens ledare i DN:

 ”Ett andra främmande språk är inte lika nödvändigt som engelska. Men det är viktigt. Och just det kommer med de föreslagna ändringarna att speglas i grundskolans regler för meritvärdering.”

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: