Skrivet av: klempt | maj 28, 2010

Väsbys Obama drar vidare

En mycket omtyckt chef slutade sin anställning igår och drar vidare mot nya mål. ”Den bästa chef jag haft på 40 år” sa en av hans medarbetare på TV i morse.  Jag tror henne. Vi var många som såg honom lite som Väsbys motsvarighet till Barack Obama; ung, karismatisk, en visionär – en doer. Jag blev också snabbt imponerad av Lars och vi pratade en hel del skola vid de konferenstillfällen vi sågs på. Hans vision om skolan i Väsby stämde överens med min egen. Nya vindar blåste och den kommunala skolan hängde inte riktigt med. Vi fick ruljans bland skolledarna; rätt man/kvinna på rätt plats skulle gälla. Toppen! De kommunala skolorna profilerade sig för att kunna konkurrera med de privata aktörerna. Väsby nya gymnasium växte fram som idé och började sedan ta form i verkligheten. Lars uppnådde många av sina visioner. Han lyckades alltid övertyga om att det kunde bli bättre.

Min personliga uppfattning om honom förändrades när jag förstod att han ville reglera lärarnas arbetstid. Jag har inget problem med att jobba 8-17 i skolan, men lärarnas förtroendetid måste få vara kvar. Där hade vi olika åsikter.

Min besvikelse blev stor när jag igår insåg att han inte ens försökt anpassa sig till de ekonomiska ramarna utan hela tiden menat att det kommer mer pengar. En chef kan vara hur populär som helst för mig, men måste också kunna vara ärlig mot sina medarbetare och berätta som det är, att ramarna förändrats p.g.a. av den globala finanskrisen och att man måste se över verksamheten och anpassa den till verkligheten. Finns inte pengarna så finns de inte. Varför då förespegla något annat.

Lars är en hyvens kille och han kommer klara sig bra i framtiden. Hoppas bara att han tar med sig någon lärdom från det som hänt. På nästa arbetsplats kommer han att bli lika uppskattad av sina nya medarbetare som de han lämnade i Väsby. Jag önskar honom all lycka till med de arbetsuppgifter som ligger framför honom.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: